Beginnen met crossen

Beginnen met crossen

Wat leuk dat je wilt gaan crossen, mocht je na het lezen van de onderstaande informatie nog vragen hebben dan kan je een mail sturen naar info@mcc-geldermalsen.nl of een bericht sturen via het contactformulier.

Leeftijd
Crossen mag al vanaf 5 jaar oud, vanaf deze leeftijd kan je namelijk een speciale ‘crossverzekering’ afsluiten.

Crossverzekeringslicentie
Het belangrijkst wat je moet hebben om te mogen crossen is een speciale verzekering, deze kan je bij de motorcrossbonden MON of KNMV aanvragen. Deze koop je online, voor een heel kalenderjaar of je koopt een dagverzekering. Wij raden je altijd aan om een volledige licentie te kopen, daar dat naar verhouding goedkoper is.

Bij ons kan je met KNMV en MON verzekering rijden, er zijn echter ook clubs waar je alleen met MON of KNMV verzekering kan trainen. Als je een KNMV licentie aanschaft hoef je geen lid te worden bij ons (mag natuurlijk wel), bij een MON licentie dien je clublid te worden voor een heel jaar. Je moet dit dus thuis al regelen voordat je kan komen crossen, voor jongeren onder de 18 jaar adviseren wij dit voor vrijdag 17:00 te doen als je in het weekend wilt gaan rijden daar de bonden deze nog moet accorderen. Vanaf 2021 is het niet meer mogelijk om een KNMV daglicentie af te sluiten, MON daglicenties kunnen nog wel via de MON site gekocht worden.

KNMV Basis Sportlicentie
Deze kost in 2021 € 67,50.
Aanvragen: https://mijn.knmv.nl/Default.aspx?pid=1130
Handleiding aanvragen: https://knmv.nl/wp-content/uploads/2019/02/Aanvragen-Basis-Sportlicentie.pdf
Informatie: https://knmv.nl/wp-content/uploads/2019/09/Website-informatie-basissport-licentie.pdf
Rookie training: https://knmv.nl/motocross/korte-motocross-rookie-training/

De KNMV Basis Sportlicentie komt te staan in de app van de KNMV, deze dien je ook bij de club te tonen. Let goed op of de KNMV licentie ook al geldig is, dan is er een groene balk met ‘geldige licentie’ zichtbaar. Als er een rode balk staat dan kan je nog niet gaan trainen, Rookies dienen eerst de korte training motocross (rookie cursus) van de KNMV te volgen.


MON Trainingsbewijs
Deze kost in 2021 € 75,-. Indien je deze vanaf 1 oktober aanvraagt dan kost deze € 50,- voor de rest van 2021 of € 100,- voor de rest van 2021 en heel 2022.
Aanvragen: https://mijn.mon.nl/Registreren.aspx
Informatie: https://mon.nl/bewijs-aanvragen/

De MON trainingsbewijs krijg je als pasje thuis gestuurd wanneer je MCC Geldermalsen als club geselecteerd hebt, je dient wel clublid te worden voordat wij de aanvraag kunnen accorderen. Het pasje dien je bij de club te tonen wanneer je wilt crossen.

Trainingskosten
Naast de crossverzekeringslicentie moet je bij elke club trainingsgeld betalen, de bedragen verschillen per club. Bij ons kan je dit per keer of voor een heel jaar betalen. Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van je leeftijd en het soort motor, kijk hiervoor bij de contributie.
Betaal je voor een heel jaar dan kan je heel het kalenderjaar zo vaak bij ons crossen als je wilt. Wil je geen clublid worden dan dien je de 1e keer dat je komt trainen in een kalenderjaar trainingslid te worden, de kosten hiervan zijn 10,- euro. Het trainingslidformulier dient alleen ingevuld te worden door crossers die komen trainen maar geen clublid willen worden en dus per keer trainen willen betalen. Het formulier dient ingevuld te worden om duidelijk te krijgen wie er aanwezig zijn tijdens trainingen en wie er gewaarschuwd moet worden in geval van calamiteiten. Elke keer dat je komt crossen moet je je bij aankomst in de kantine melden.

Materiaal & kleding
Om te kunnen gaan crossen op een crossbaan heb je onderstaande spullen nodig. Alles is verplicht, tenzij er aanbevolen achter staat.

 • Crossmotor, quad of zijspan (deze dient voorzien te zijn van een rijnummer, deze cijferstickers kan je eventueel ook bij de club kopen voor € 1,- per stuk)
 • Milieumat (deze kan je eventueel ook op de club aanschaffen voor € 17,50 *niet zoals op de afbeelding)
 • Crosslaarzen
 • Crosshelm ( zorg voor een goed sluitende en goed passende helm)
 • Crossbril (aanbevolen)
 • Crossbroek
 • Cross-shirt / lange mouwen
 • Crosshandschoenen
 • Body protector
 • Nekbrace (aanbevolen)
 • Schouder-, elleboog- en kniebeschermers (aanbevolen, verplicht voor jeugdrijders)
 • Niergordel (aanbevolen)

Trainings- of kennismakingslessen
Op dit moment bieden wij helaas geen trainings- of kennismakingslessen aan, dit is verzekeringstechnisch helaas nog niet mogelijk. Onze wens is wel om dit in de toekomst te kunnen realiseren.

Wij snappen dat u niet direct alle materialen en kleding wilt aanschaffen voordat u weet of deze sport wel geschikt / leuk genoeg is. Indien je eens wilt ervaren hoe het is om te crossen dan kan je eens een kijkje nemen bij https://electrocross.nl/. Vanaf 6 jaar kan je daar gaan crossen op een electrische crossmotor en kan je de beschermende kleding lenen.

Als je iemand kent die al crosst kan je ook eens vragen of je spullen kunt lenen om het zo een keer te proberen. Wil je dit op een crossbaan proberen dan moet je wel een licentie hebben. Ken je helemaal niemand in de crosswereld? Kom dan eens vrijblijvend kijken tijdens een training.

Handige websites